Friday, September 22, 2017

KUAH LAKSA IKAN TONGKOL

KUAH LAKSA IKAN TONGKOL

Lama tak masak laksa. Anak2 pun asyik tertanya-tanya bila mama nak buat laksa. Kecian pulak kan bila diaorg asyik tanya je. jadi hari rabu hari tu.... tercipta lah laksa kak ija khas untuk anak2.

Kak ija ni bkn apa... laksa memang pebret akak ija. Kalau dpt masak laksa... kak ija x kan makan nasi dah..  selagi tak abis laksa tu ... tu jela yg Kak Ija hadap.




kuah laksa ikan tongkol

round ke 4... makan selagi tak abis
Makan laksa laju jekan... masa nak proses nak masak laksa tu ambik masa kan. lagi2 bab nak asingkan tulang dengan isi ikan tu... leceh. tu sebab kak ija suka guna ikan tongkol je, ikan tongkol isi banyak tulang dia sikit. proses dia jadi cepat. kuah laksa pun pekat.

BAHAN-BAHAN NAK BUAT KUAH LAKSA
- Ikan tongkol 2 ekor size biasa
- 30biji cili kerin, buang biji.. rebus siap supaya senang ko nak blender
- 7 biji bawang besor- byk bawang kuah akan jadi manis dan akan menyebabkan kuah tu kelihatan pekat
- sedikit belacan
- 2 batang bunga kantan
- daun kesum 3 ikat
- 10-12 keping asam keping
- garam
- ajinomoto ( laksa sedap letak aji)

cara penyediaan:-
1. blender cili kering dengan belacan
2. blender bawang tadi
3. belah 2 bunga kantan
4. leraikan daun kesum dari batang
5. blender isi ikan dan air
6. blender tulang dan air.... tapis dan ambik air ikan blender tadi

semua bahan2 tadi masukkan dalam satu periuk .... sedia untuk dimasak. pandai2 lah agak garam dia ye...

laksa kak ija suka guna laksa segere, proses penyediaan dia kejap. masak air.. nampak mendidih masukkan laksa yg dah di cuci tadi, kacau jap angkat dan buang air dia, tak nak bg laksa tu melekat letak le 2 ketoinasam keping tadi semasa merebus!

laksa tadi sebelum rebus, seeloknya cuci dahulu. kalau x cuci laksa tu berminyak... jadi sebaiknya cuci sblm masak.



Kak ija blh campurkan dengan ulam kesukaan kak ija... macam petai.... jering


Laksa jering


Laksa Petai


Makan macam ni pun dah puas kan...

Anak kak ija sekali hadap 3 mangkuk... sepeket dia sorang je tau. Nampak tak? Kalau beli kat luar x puas nak makan... masak sendiri....  bermangkuk2 ko boleh makan😂

Hihihi

Sapa2 nak Share resepi ni...silakan... kak ija halkan ☺













RESEPI KERABU MANGGA

RESEPI KERABU MANGGA

Hari ni Kak Ija nak share ngan korang cara-cara nak buat KERABU MANGGA

Hari tu masa Kat Kg ada buat...tpi buat simple je la sebab Tak cukup bahan-bahan dia. Walaupun simple yang pastinya sedapkan .

Kerabu Mangga

BAHAN-BAHAN
- Mangga 5 biji
- Anak udang pekat kecil
- limau nipis 2 biji
- Bawang besar 1 ulas
- Cili api 10 tangkai..... kalau x suka pedas kurangkan
- gula 2 sudu teh
- Garam 1 sudu kecil

Bahan-bahan diatas gaul bagi mesra.


YANG NI PULAK KAK IJA BUAT KAT UMAH KAK IJA

Mangga beli RM10 masa kat KG

10biji mangga yg dikupas kulit

Bahan-bahan tadi yg dah campurkan 
BAHAN-BAHAN KERABU MANGGA SEDAP
- Mangga yg dah dihiris harus
- 2 biji Bawang besar yg dah dihiris halus
- 15biji cili padi dipotong kecil
- kacang tanah yg digoreng.... selepas tu tumbuk sedikit
- anak udang paket kecil rendam dengan air panas selepas tu tumbuk
- 2 biji limau nipis perah dan ambik airnya
- 1 kuntum bunga kantan yg dihirs2
- 1 sudu garam
- 2-3 sudu gula

Kacau bg mesra

Siap dah.... boleh di makan dengan nasi panas-panas!

Gini le kejadiannya

untuk jiran-jiran Kak ija 

WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar.

Wednesday, September 20, 2017

BATUK DAN KAHAK TIADA DENGAN PENGAMBILAN OMEGA SHAKLEE

BATUK DAN KAHAK TIADA DENGAN PENGAMBILAN OMEGA SHAKLE

KAK IJA ada anak buah tau.... anak buah kak ija ni comel sangat. kak Ija sayang sangat kat dia. Setiap kali balik Kg, mesti anak buah kak Ija ni buat aksi2  comel...sampaikan Kak ija tergoda ngan dia. Anak buah kak Ija ni nama dia Anas tau.

Kak ija kalau dgr Anas ni sakit, demam mula lah kak Ija ni risau. Risau sebab x nak sesuatu yg buruk berlaku kan

Hari tu blik KG, tak abis-abis dengar dianya batuk. Macam batuk kering pun ada ni ... keciannya. Kak ija pun saja bg dia makan Omega..suka dia makan... kak ija lagi le suka. sebab ada sesetengah budak mana nak makan... abis di buangnya. alhamdulillah...dr anak2 kak ija sampai ke anak buah suka makan omega. 

Lepas tgk dia makan omega .... dah perasan dah batuk dia berkurangan. kalau batuk pun tak lah seteruk sebelum ni.

Abang dia pun dah x batuk dah. tunlagi le teruk.... hari tu dia bersin, hingus2 pekat keluar dr lubang hidung dia tu tau. tu bermakna, kahak dia terlalu banyak.

Ni kak ija nak pesan, sekiranya anak2 korang semua ada masalah batuk berkahak, boleh berikan mereka omega ni... omega mampu melegakan batuk . Bantu masalah paru2 tu berkembang. 
 




Comel x saya?

Sayang sangat-sangat



WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar.

Tuesday, September 19, 2017

IKHTIAR SIHAT DENGAN VIVIX BAGI MERAWAT MASALAH GULA TINGGI

IKHTIAR SIHAT DENGAN VIVIX BAGI MERAWAT MASALAH GULA TINGGI

Alhamdulillah





Pagi ni Kak Ija awal pagi dah singgah G Shaklee, tunaikan permintaan cust ni nak VIVIX.

Cust Kak ija beli VIVIX ni untuk ayahnya yang menghidap masalah DIABETES, bacaan gula tinggi dalam darah. Kiranya nak hadiahkan Vivix ni untuk ayahnya.

Cust kak ija dpt harga jimat..... beli dengan join ahli tau.

Tu yg bestnya.... lepas ni dah boleh beli dengan harga ahli dah...... x yah nak g risik sana sini mintak kurang harga

WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar..



HERBAL BLEND MERAWAT EZCEMA

HERBAL BLEND MERAWAT EZCEMA



HARI ni Kak ija dapat order dari cust Kak Ija, dia nak satu tiub HERBAL BLEND untuk anaknya 5 bulan yang menghidap ezcema.

Dia alami alahan  daripada kesan gigitan nyamuk menyebabkan bernanah, lastnya bila dah kering jadi kopeng-kopeng yang menyebabkan kegatalan. sekarang ni Cust ni nak ikhtiar guna Herbal blend.

kak ija harap sangat herbal blend dapat meredhakan dan merawat masalah yg dihidapi oleh anaknya.

Jom kengkawan kak ija... kita doakan yg baik2 ye.

hari ni destinasi COD Kak ija kat Uptown Damansara je

WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar.......





BELI VIVIX BOLEH JOIN AHLI?

BELI VIVIX BOLEH JOIN AHLI?



Mesti ada yang tertanya-tanya bagaimana?

Bukan je boleh join ahli, tetapi dengan pembelian 100uv dalam satu resit boleh buat belian vitamin c dengan harga rm60, shaker pink dengan harga rm18.


Kelebihan join ahli bulan ni (september)

Daftar ahli pagi tadi..... dengan pembelian vivix join keahlian

best ke tak best?

kami yang dah lama ahli ni pun tak dapat offer macam ni tau. jadi korang kena le ambik peluang ni sekarang.... peluang hanya dalam bulan ni je tau.

Nak tau mcm mana beli vivix boleh join ahli... mai tanya kak ija. kak ija sedia bantu. 

join ahli.... dan dapatkan harga JIMAT.

WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar.jimat






















Monday, September 18, 2017

INCOME SHAKLEE BOLEH BELI KERETA

INCOME SHAKLEE BOLEH BELI KERETA

Alhamdulillah.... alhamdulillah.... alhamdulillah....

Tak sabar nak share dengan korang berita gembira ni. Rasa teruja..... usah cakap le. tak sabor nak tunggu ianya jadi kenyataan.

BERGEGAS BALIK K.L
Cerita mula macam, ni.... kami malam khamis balik teluk intan, Perak. Sebab esoknya nak teman kan kembo kak Ija batalkan insuran dia  kat cawangan Ipoh. Masa dalam perjalanan g Ipoh, en.abg cakap handset dia tertinggal... dia pun dah risau... risau bos dia call tak dpt. nanti bos dia bebel2....

Balik dari Ipoh..... sesampai umah kembo kak ija ... en.abg, check fone... lepas tu ajak balik KL.

Kak ija dah senyum2 dah. Kak ija ajak le kembo Kak Ija ikut sekali balik.sebabnya esok sabtu pagi balik semula Teluk intan, balik KL kejap je ... sebab ada urusan perlu disettlekan. kembo kak ija asyik tanya... balik atas urusan apa... tapi kami masing-masing rahsiakan. konon nya nak wat suprise le. Yang kami tau.... mesti sampai KL pukul 10mlm.

hahahaa

HAH KAU..... TERKEJUT
Kami sampai KL pukul 9mlm.... rasa mcm awal sgt le...sebab janji dengan orang PROTON pkl 10mlm..... ok nak tak nak... kami g kedai USTAZ KAT KOTA DAMANSARA dulu tengok apa-apa yg best boleh dibeli.

Perasmi utama, baby Anas


Kalau tak nak buka sarung plastik ni, boleh tak?


Otw antar kembo pulang ke kampung



Kereta Shaklee sepenuhnya


Tak sah kalau x selfie.... kenangan terindah.... tak nak abaikan

ok.... pukul 9.45mlm kami pun gerak g PROTON kat KOTA DAMANSARA. parking depan PROTON EDAR. Kembo kak ija boleh cakap... ko beli kereta ke? tpi Kak Ija x bg tau apa2 lagi... sampai le kereta Kak Ija sampai... Kak Ija masuk dalam kereta.... dia pun terkejut. ko beli kereta!

hahaha.... masa tu dah tak rahsia dah. terus cakap dengan dia "hah fizah, ija beli kereta... cantik tak?" dia siap cakap cantiknya fizah... bestnya...... alhamdulillah.


KONGSI KEGEMBIRAAN BERSAMA-SAMA
Kak ija ngan kembo akak memang rapat. apa masalah kami share bersama. Dah tentu berita gembira ni, Kak Ija nak dia yg mula2 tau. kak ija nak dia yg rasmi gak.

bestnya tau...... perasaan masa mula2 naik kereta tu x tergambar dengan kata2. gembira usah cakap le. teruja.... takut pun ada. takut sebab x biasa bawa kereta besor, biasa bawa viva je.

INCOME SHAKLEE BOLEH BELI KERETA
Suri rumah pun boleh kumpul aset tau. Sapa kata tak boleh? shaklee ni ada payslip.... tiap2 bulan bonus shaklee masuk dalam akaun bank yg telah kami daftarkan.
payslip shaklee boleh gunakan utk buat pinjaman perumahan, kereta, dll, sekiranya nak buat buat loan, printkan GE (penyata gaji) yg shaklee bg tau... dan boleh buat pemohon pinjaman. tapi sebelum tu g le, kedai kereta,,, buat pilihan kereta apa yg korang nak. nanti yg orang yg kat kedai kereta tu akan antar ke bank utk proses.

kak ija nak kereta bezza ... tapi loan x lepas. yg peliknya proton lepas lak. memang rezeki kak ija le kan... kan... kan... alhamdulillah.

Jangan fikir... suri rumah x boleh berjaya. nak berjaya kena usaha. Jangan putus asa!

WhatsApp sekarang:-
pengedar Sah Shaklee PETALING JAYA
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830
☎ www.wasap.my/60193036830

Guide sepenuhnya, sekiranya anda buat pembelian dengan Ija. freegift menarik dan istimewa menanti anda!

Kak ija COD Kota Damansara, Ara Damansara, Kelana Jaya, One Utama, Kayu Ara, Damansara, Shah Alam Dan Bangsar.!













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...